Történet

Az érdi Szepes Gyula Művelődési Központ története, tevékenysége
 

Az 1972-ben megnyílt művelődési központ Emődy Attila és Vukovich Miklós tervei alapján készült el, kertjében Eőry Emil Városvédő angyal szobra látható. Az épület kemény geometrikus vonalaival, tiszta tömegével, tradicionális hangulatot árasztva talán elsőként tett kísérletet a modern és a hagyományos építészet ötvözésére. A már korábban megalakult klubok, szakkörök, mint például a Képzőművészeti Kör, a Bukovinai Székely Népdalkör, az újonnan átadott épületben otthonra találtak és azóta is működnek, más, új klubokkal, művészeti csoportokkal együtt.

Az intézmény 2004-ben felvette Szepes Gyula festőművész nevét, aki az érdi táj festője volt, s évtizedekig a Képzőművész Kör vezetője. A művelődési központ tevékenységében jelentős vonulatot képeznek a művészeti együttesek és a különböző közösségek. Az intézmény központja az amatőr művészek találkozóinak. Kiállításokkal, bemutatókkal segíti művészi fejlődésüket, alkalmat teremt számukra a közönséggel való találkozásra. A tehetségkutató és gondozó programok a gyermekek és a fiatalok számára nyújtanak művészi fejlődési lehetőségeket. Énekkarok, táncegyüttesek, szabadidős-, gyűjtő- és hobby klubok valamint környezetvédelmi, kreatív szakkörök várják az érdeklődőket, akik a kultúra egy bizonyos területe iránt érdeklődnek, és örömmel vesznek részt egy közösség életében is.

A klasszikus közművelődési feladatokon túl az intézmény kiemelt feladat Érd Megyei Jogú város rendezvényeinek szervezése. A hagyományos nemzeti ünnepek, megemlékezésekhez kapcsolódó rendezvények mellett, az ÉRDI NAPOK rendezvény sorozat főszervezője is.
 

facebook

 

Hírlevél

 

Amennyiben hírlevelet szeretne kapni, kérjük adja meg elérhetőségét.