Kiállítások

Kamaraterem

Nagy György textilművész (1928-2003) Mezőkövesden született, tehetségét, forma és színvilágát, jellegzetes motívumait onnan eredezteti.
Munkássága az 1960-as években kezdődött és haláláig tartott. Három fő szakaszra bontható. Az elsőben az emberek, a világ, s benne a mindennapok örömei jelennek meg, sajátos formavilággal és egy különös gobelin technikával.
A másodikban a zene, és a zene által adott élmények, hangulatok köszönnek vissza. Így született az egyik legjelentősebb alkotása is a Kodály portré.
A harmadikban a nagy visszatérést láthatjuk a gyökerekhez, megjelennek a matyó motívumok, színek, életképek, hangulatuk a maguk tobzódó gazdagságával. Formavilágában esszenciálisan jelenik meg a matyó ornametika, hogy mindez élete végén a szakrális műveinek adjon különösen jelentős hangsúlyt.
Nagy György autodidakta művész volt. Bakay Erzsébet mentoráltjaként alkotott. A mindennapokban hivatalnokként végezte munkáját, s a munka végeztével sietett elmerülni varázslatos alkotói világába. Műveit hihetetlen gondossággal, precizitással alkotta. 30 éven keresztül szőtte aprólékos munkával falikárpitjait. Sohasem állt be a művészeti élet fő sodrába, megmaradt önálló egyéniségként, s kora jelentős, bár éppen ezért, kevéssé ismert alkotójaként.
Mára egy korszak lenyomatát láthatjuk műveiben, de mondanivalójában eszmeiségében ezek az alkotások örökérvényűek.

A kiállítás megtekinthető december 4-ig.

 

Előtéri fotógaléria

Toscan hangulat: Körmendy Zizi, a Duna-Art Fotóklub vezetőjének fényképei

Megtekinthető január végéig!

 

Előtéri kiállítótér

 

Hamarosan nyílik...

 

 

facebook

 

Hírlevél

 

Amennyiben hírlevelet szeretne kapni, kérjük adja meg elérhetőségét.